Familjen är en av jordens artrikaste med nästan 800 släkten och omkring 30 000 arter. I Sverige finns 44 arter fördelade på 23 släkten. Samtliga svenska orkidéer är fridlysta i hela landet.
Orkidéer är numera vanliga krukväxter i svenska hem, särskilt den så kallade brudorkidén (Phalaenopsis). Orkidéer skall inte planteras i vanlig krukväxtjord utan i luftig kompost (särskild orkidéjord finns att köpa). De behöver inte vattnas ofta, någon gång varannan vecka räcker bra. Vid vattning sänks orkidéen med odlingskrukan ner i rumstempererat vatten i ca fem min och får därefter droppa av ordentligt innan den sätts tillbaka i ytterkrukan.
Efter att orkidéen har blommat ska stjälken klippas av vid andra eller tredje ögat nerifrån då en ny stjälk kommer växa ut och blomma på nytt. Se också Semi-hydroponic för odling av orkideer.
De som i äldre tider samlade och pressade växter erfor att orkidéer i likhet med suckulenta växter, till exempel sedum, var mycket svåra att få torra. Hela ståndet är nämligen ofta rikt på slem, och man var därför tvungen att döda växten genom att under några minuter hålla den (utom blommorna) i kokhett vatten, varefter man med lätthet kunde få den torr med bibehållna färger genom vanlig pressning. Samma resultat vanns genom att med en nål tätt pricka blad och stjälk före pressningen. I dagsläget är dock samtliga orkidéarter i Sverige fridlysta och sådan verksamhet är alltså förbjuden enligt svensk lag. Moderna botanister använder sig hellre av fotografering för att dokumentera sina fynd.